Asbest

Vooral na 1945 werd veel asbest toegepast in de woningbouw. In 1994 werd het verwerken van asbest in woningen verboden, omdat bekend werd dat het inademen van asbestvezels gevaarlijk is. Heeft u asbest in uw woning? Wij helpen u graag daarmee verantwoord om te gaan.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Het werd vaak gebruikt om zijn goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen logen, zuren, hoge temperaturen en bovendien goedkoop. Vanaf juli 1993 mag asbest niet meer verkocht en beroepsmatig toegepast worden in Nederland.

Asbest in woningen van Beter Wonen

Van de meeste van onze woningen is bekend of er asbesthoudende materialen gebruikt zijn. We plakten een sticker in de meterkast waarop staat waar in de woning het asbest zich bevindt. Ontluchtingskanalen, rioleringsbuizen, panelen in kozijnen, bakeliet (stopcontacten), dakplaten en golfplaten zijn producten waarin asbest regelmatig voorkomt.
Als er groot onderhoud wordt uitgevoerd of als een nieuwe huurder de woning betrekt, verwijderen we, indien technisch mogelijk, het asbesthoudende materiaal.

Verborgen asbest

Asbest kan ook voorkomen in producten die door een huurder zijn aanbracht. Voorbeelden hiervan zijn vloerzeil, knieschotten op zolder, kachels en geisers. Wij weten uiteraard niet in welke woningen dit aangebracht is. Het komt voor dat vloerzeil verborgen ligt onder vloerbedekking, waardoor dit bij vervanging of verhuizing pas zichtbaar wordt.

De risico´s

Als asbestvezels vrijkomen door bijvoorbeeld verwerking, zijn ze schadelijk. In gebonden toestand is er geen gevaar voor de gezondheid. Hoe snel vezels vrijkomen bij verwerking is afhankelijk van de stevigheid waarmee de vezels in het materiaal verankerd zijn.
De gezondheidsrisico’s van asbest moeten niet onderschat worden. Het is daarom verboden asbesthoudende materialen of producten te verwijderen of te bewerken. Zelfs een gaatje boren in asbest of een hoekje afbreken is al uit den boze. Het is daarom ook niet voor niets dat asbest niet via het huisafval of de stort afgevoerd mag worden.

Asbest, en nu?

Denkt u dat u materiaal of een product in huis heeft dat asbest bevat? Of bent u aan het verhuizen of verbouwen en komt u oud zeil tegen? Neem dan contact op met een medewerker van de afdeling Onderhoud. Zij helpen u graag op een veilige manier verder. Als het nodig is het asbesthoudende materiaal te verwijderen, voeren we dit op onze kosten uit.